2018-02-20
O programie "Owoce w szkole"

Program „Owoce i warzywa w szkole"  został uruchomiony w Unii Europejskiej w roku szkolnym  2009/2010 r.  W okresie 2009-2014 program w Polsce  był skierowany do uczniów klas I-III.  Od roku szkolnego 2014/15 grono uczniów uczestniczących w programie zostało poszerzone o dzieci z klas 0  realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego zorganizowany w szkole podstawowej.

W 2015 r. zakończył się dwuletni proces reformowania unijnych programów Wspólnej Polityki Rolnej wspierających dystrybucję mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw wśród uczniów uczęszczających do placówek oświatowych. W ramach reformy ustalono, że dwa niezależne programy „Mleko w szkle" oraz „Owoce i warzywa w szkole"  zostaną połączone w jeden program określany mianem „Programu szkolnego", co następuje od roku 2017/18. Aktualnie „Program szkolny" dzieli się na dwa komponenty  „Mleko i przetwory mleczne"  oraz „Owoce i warzywa".

Celem programu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W roku szkolnym 2017/18 w programie będą mogli uczestniczyć  uczniowie  szkół  podstawowych z klas  1-5.  Wypełniając  zalecenia organów ds. zdrowia i żywienia  (Ministerstwa  Zdrowia  i Instytutu Żywności  i Żywienia)  w programie  uwzględniono  następujące  owoce i  warzywa:  jabłka, gruszki , śliwki, truskawki, soki owocowe, marchewki, rzodkiewki, słodką paprykę, pomidor, kalarepę i sok warzywny.   Z obowiązującego  asortymentu usunięto borówkę amerykańską, dodano śliwki , zmniejszono porcje soków,  zwiększono porcje kalarepy.  

Porcje  owocowe i warzywne  przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5  bezpłatnie. Porcja to albo owoc albo warzywo.

Dostawy owoców i warzyw  do szkół będą realizowane przez dziesięć wybranych przez dostawcę tygodni w  każdym z semestrów dla zadeklarowanej przez szkołę liczby uczniów z ww.  klas. Każdemu dziecku  uczestniczącemu w programie przysługują  4 porcje w  tygodniu.  

Owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu muszą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.

Zgodnie z założeniami programu warzywa i owoce  powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady.

Liczba i skład porcji w II semestrze  - 45 porcje, w tym: